Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Het opstaan voor iemand om hem te groeten

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Omgang Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Het opstaan voor iemand om hem te groeten -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Za Nov 13, 2010 9:47 am
Alle lofprijzingen komen Allaah toe.

Je hoeft niet op te staan voor iemand die binnenkomt, maar het is (wel) van de goede manieren; wanneer iemand voor jou opstaat, zodat je zijn hand kunt schudden, vooral het gezinshoofd en vooraanstaande mensen. Dit is van de goede manieren. De Profeet (salallaahoe 'alayhi wassalam) stond op voor Faatimah, en zij stond op voor hem, moge Allaah tevreden zijn met haar. De Sahaabah (moge Allaah tevreden zijn met hen) stonden op, op bevel van de Profeet, voor Sa'd ibn Mu'aadh toen hij kwam oordelen over Bani Quraydhah. Talhah ibn 'Ubaydillaah (moge Allaah tevreden zijn met hem) stond op voor de Profeet (salallaahoe 'alayhi wassalam) toen Ka'b ibn Maalik (moge Allaah tevreden met hem zijn) kwam nadat Allaah zijn berouw had geaccepteerd; hij schudde zijn hand en feliciteerde hem, daarna ging hij zitten. Dit is van de goede manieren en dit is een brede kwestie. Wat is afgekeurd (i.e. slecht is), is wanneer mensen opstaan en blijven staan bij wijze van verering (i.e. om iemand te verheffen). Maar als een persoon opstaat om een gast te verwelkomen en hem eerbied te bewijzen, of om zijn hand te schudden of hem te groeten, dan is dit iets wat is voorgeschreven binnen de Islaam. Maar om te blijven staan wanneer mensen zitten bij wijze van verering, of bij de deur staan zonder iemand te groeten of iemand zijn hand te schudden, dan zou men dit niet moeten doen. Het is nog erger, wanneer iemand opstaat om een persoon te vereren terwijl hij zit, niet om hem te bewaken maar alleen om hem te vereren.

Het opstaan kent drie manieren, zoals de geleerden hebben gezegd:

(1) Wanneer mensen opstaan voor iemand om hem te vereren terwijl hij zit, zoals de Perzen hun koningen en leiders vereerden, zoals is beschreven door de Profeet (salallaahoe 'alayhi wassalam). Dit is niet toegestaan, en om deze reden beval de Profeet (salallaahoe 'alayhi wassalam) hen te gaan zitten toen hij hen zittend leidde in het gebed. Hij beval hen te gaan zitten en zittend achter hem te bidden, en toen zij opstonden zei hij, "Jullie hadden mij bijna vereerd zoals de Perzen hun leiders vereren".

(2) Wanneer een persoon opstaat, wanneer een andere persoon naar binnen komt of naar buiten gaat, zonder hem te groeten of zijn hand te schudden, echter simpelweg om hem te vereren. Dit is op z’n minst makrooh. De Sahaabah (moge Allaah tevreden met hen zijn) stonden niet op voor de Profeet (salallaahoe ‘alayhi wassalam) wanneer hij bij hen kwam, omdat ze wisten dat hij (salallaahoe ‘alayhi wassalam) daar niet van hield.

(3) Wanneer een persoon opstaat voor iemand die binnen is gekomen, om zijn hand te schudden of om hem bij de hand te nemen en te begeleiden naar een zitplaats, etc. Daar is niks mis mee, echter is het de Sunnah zoals hierboven is aangegeven.

Kitaab Majmoo’ Fataawa wa Maqaalaat Mutanawwi’ah li Samaahat al-Shaykh al-‘Allaamah ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allaah ibn Baaz (moge Allaah hem genadig zijn), vol. 4, p. 394
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Omgang Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts