Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - De regelgeving omtrent het vasten op de Zaterdag

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
De regelgeving omtrent het vasten op de Zaterdag -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Vr Nov 23, 2012 10:37 pm
Het dient te worden vermeldt, dat er verschillende scenario's gelden met betrekking tot het vasten op de zaterdag:

1 - Het zou verplicht kunnen zijn, zoals een vastendag gedurende de (maand) Ramadaan of het later inhalen ervan, of het vasten als kafaarah (boetedoening), of in plaats van het brengen van een offer wanneer de Hadj tamattu' wordt gedaan, enzovoorts. Hier is niets mis mee, zolang hij het (i.e. die dag) niet expres apart neemt, terwijl hij denkt dat daar iets goeds in zit.

2 - Als hij vast op de vrijdag ervoor (i.e. de dag ervoor), dan is daar niets mis mee, omdat de profeet (salallaahoe 'alayhi wassalam) zei tegen een van de moeders der gelovigen, die op een vrijdag aan het vasten was: "Heb je gisteren gevast?" Zij zei: "Nee." Hij zei: "Ga je morgen vasten?" Zij zei, "Nee." Hij zei toen: "Verbreek dan jouw vasten." Zijn uitspraak, "Ga je morgen vasten?" toont aan dat het toegestaan is om te vasten op die dag (i.e. Zaterdag) met de Vrijdag.

3 - Als het valt op een dag waarop het is voorgeschreven om te vasten, zoals de Ayyaam al-Bied [1], de dag van 'Arafah, de dag van 'Ashoera, de zes dagen van Shawwaal voor degene die heeft gevast gedurende de Ramadaan, en de 9e van (de maand) Dhul-Hidjah. Daar is niets mis mee, omdat hij niet vast omdat het Zaterdag is, maar omdat het een van de dagen is waarop het is voorgeschreven is om te vasten.

4 - Wanneer het valt op een dag waarop hij gewoonlijk vast, zoals degene die de gewoonte heeft om een dag te vasten en een dag niet, en de dag dat hij vast valt op een Zaterdag, dan is daar niets mis mee, zoals de Profeet had gezegd, toen hij het verbood om één of twee dagen voordat de Ramadaan begint, te vasten: "behalve een man die (gewoonlijk) vast, laat hem dan vasten." Dit is hetzelfde als dat.

5 - Als hij het (i.e. de Zaterdag) apart neemt, als vrijwillige vasten voor één dag. Dit is de situatie die is verboden, als de hadieth waarin het is verboden, Sahieh is verklaard.

Majmoe' Fataawaa wa Rasaa-il ash-Shaykh ibn 'Uthaymien - 20/57

[1] [Noot van SH: deze vallen op de 13e, 14e en 15e van iedere hijri maand]


Arrow: وليعلم أن صيام يوم السبت له أحوال

الحال الأولى : أن يكون في فرضٍ كرمضان أداء ، أو قضاءٍ ، وكصيام الكفارة ، وبدل هدي التمتع ، ونحو ذلك ، فهذا لا بأس به ما لم يخصه بذلك معتقدا أن له مزية

الحال الثانية : أن يصوم قبله يوم الجمعة فلا بأس به ؛ لأن النبي صلى الله عليه وسلم قال لإحدى أمهات المؤمنين وقد صامت يوم الجمعة : ( أصمت أمس ؟ ) قالت : لا ، قال : ( أتصومين غدا ؟ ) قالت : لا ، قال : ( فأفطري ) . فقوله : ( أتصومين غدا ؟ ) يدل على جواز صومه مع الجمعة .

الحال الثالثة : أن يصادف صيام أيام مشروعة كأيام البيض ويوم عرفة ، ويوم عاشوراء ، وستة أيام من شوال لمن صام رمضان ، وتسع ذي الحجة فلا بأس ، لأنه لم يصمه لأنه يوم السبت ، بل لأنه من الأيام التي يشرع صومها

الحال الرابعة : أن يصادف عادة كعادة من يصوم يوما ويفطر يوما فيصادف يوم صومه يوم السبت فلا بأس به ، كما قال النبي صلى الله عليه وسلم لما نهى عن تقدم رمضان بصوم يوم أو يومين : ( إلا رجلاً كان يصوم صوماً فليصمه ) ، وهذا مثله

الحال الخامسة : أن يخصه بصوم تطوع فيفرده بالصوم ، فهذا محل النهي إن صح الحديث في النهي عنه

مجموع فتاوى ورسائل الشيخ ابن عثيمين20/57
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts