Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Wat is de hikmah (wijsheid) achter de verplichting van het vasten?

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Wat is de hikmah (wijsheid) achter de verplichting van het vasten? -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Do Jun 18, 2015 12:31 am
Vraag. Wat is de hikmah (wijsheid) achter de verplichting van het vasten?

Antwoord. Als we de woorden van Allaah, 'azza wa jall, lezen

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ - البقرة/183

- "O jullie die geloven! As-Siyaam (het vasten) is jullie voorgeschreven (verplicht gesteld), zoals het was voorgeschreven voor degenen vóór jullie, opdat jullie at-taqwaa zullen hebben (zullen behoren tot de muttaqoen)." -

dan zullen we weten wat de wijsheid achter de verplichting van het vasten is, en dat is At-Taqwaa en het aanbidden van Allaah, subhaanahu wa ta'aalaa.

Taqwaa betekent het verlaten van het verbodene, en op een absolute manier (zonder uitzondering), omvat het het uitvoeren van hetgeen is bevolen (door Allaah) en het afhouden van hetgeen is verboden (door Hem). De profeet (sallallaahu 'alayhi wassalam) heeft gezegd:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ - رواه البخاري 1903

"Wie valse (leugenachtige) spraak en het handelen ernaar niet opgeeft, dan heeft Allaah zijn onthouding van voedsel en drank niet nodig."

En hierop baserend, is de verplichting voor de vastende - om de verplichte daden te verrichten en af te houden van het verbodene - zowel in woord als daad, benadrukt. Hij zou dus niet moeten roddelen (al-Ghiebah), noch zou hij moeten liegen, noch zou hij onder hen roddel (of lasterpraat) (an-Namiemah) moeten verspreiden, noch zou hij verboden zaken moeten verkopen, en zou hij iedere verboden handeling moeten vermijden. En indien een persoon dit voor een heel maand doet, dan zal zijn ziel (nafs) de rest van het jaar standvastig zijn.

Maar helaas maken vele vastenden geen onderscheid tussen een dag waarop ze vasten en een dag waarop ze niet vasten. Ze gedragen zich naar hun gebruikelijke gewoonten, waarbij ze nalaten wat hen verplicht is gesteld en verrichten wat hen is verboden. En men neemt het (ware) gedrag (de serieusheid) van een vastende persoon niet waar in hem. En (hoewel) deze daden zijn vasten niet ongeldig maken, verminderen deze zijn beloning. En mogelijk zullen deze zonden, bij de weging (op de Dag dat de daden gewogen worden), zijn beloning van het vasten overstijgen en zal hij de beloning (ervan) verliezen.

Fataawaa arkaan al-Islaam, vraag 392 (blz 451) - li fadielati sh-Shaykh Muhammad bin Saalih al-'Uthaymien

Arrow [http://sincerehearts.nl/boeken/FataawaaArkaanAlIslaamUthaymien.pdf]
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts