Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Wat is de madhhab (weg) van ahlussunnah wal jamaa'ah aangaande ar-Rajaa- (de hoop) en al-Gawf (de vrees)?

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Wat is de madhhab (weg) van ahlussunnah wal jamaa'ah aangaande ar-Rajaa- (de hoop) en al-Gawf (de vrees)? -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Ma Okt 19, 2015 3:04 pm
Vraag. Wat is de madhhab (weg) van ahlussunnah wal jamaa'ah aangaande ar-Rajaa- (de hoop [op de genade van Allaah]) en al-Gawf (de vrees [voor de toorn en bestraffing van Allaah])?

Antwoord. De geleerden verschilden op de volgende manier van mening aangaande, of een persoon ar-Rajaa- (de hoop) voorop zou moeten stellen of al-Gawf (de vrees):

Imaam Ahmad (bin Hanbal) - moge Allaah hem genadig zijn - heeft gezegd: "Zijn Gawf (vrees) en zijn Rajaa-(hoop) zouden gelijk moeten zijn, en al-Gawf zou niet moeten overheersen (i.e. groter zijn dan ar-Rajaa- ), noch zou ar-Rajaa- moeten overheersen (i.e. groter zijn dan al-Gawf)". Hij - moge Allaah hem genadig zijn - heeft gezegd: "Wanneer één van de twee (de ander) overheerst (i.e. groter is bij een persoon), dan zal dat diegene ruïneren". Dat is, omdat indien ar-Rajaa- overheerst (i.e. groter is dan al-Gawf), dat ervoor zal zorgen dat de persoon zich veilig waant voor de plan van Allaah, terwijl indien al-Gawf overheerst (i.e. groter is dan ar-Rajaa- ), dat ervoor zal zorgen dat hij zal wanhopen aan de genade van Allaah.

Sommige geleerden hebben gezegd: " ar-Rajaa- (de hoop) zou moeten overheersen (i.e. groter zijn dan al-Gawf), bij de verrichting van een daad van gehoorzaamheid, en al-Gawf (de vrees) zou moeten overheersen (i.e. groter zijn dan ar-Rajaa- ), bij de wil om een daad van ongehoorzaamheid te verrichten"; dat is, omdat wanneer hij een daad van gehoorzaamheid verricht, hij dan heeft gedaan wat vereist is in het hebben van Husn adh-Dhann (goede gedachten over Allaah), en dus zou ar-Rajaa- (de hoop) moeten overheersen. En dat is (de hoop van) de acceptatie. Maar indien hij de intentie heeft om een daad van ongehoorzaamheid te verrichten, dan zou de vrees moeten overheersen, zodat hij niet vervalt in het verrichten van de zonde.

En anderen hebben gezegd: "Een gezonde persoon zou meer vrees moeten hebben (i.e. dat zou moeten overheersen) en een zieke persoon zou meer hoop moeten hebben". Dat is, omdat indien bij de gezonde persoon, de vrees groter is (dan de hoop), hij zich dan zal afhouden van het verrichten van zonden. Terwijl, indien bij de zieke persoon de hoop groter is (dan de vrees), hij Allaah dan ontmoet terwijl hij goede gedachten over Hem heeft.

En mijn mening is, dat de zaak verschilt naar gelang de verschillende situaties (die zich voordoen). En dat is, dat indien een persoon bang is, dat wanneer zijn vrees (gawf) overheerst (i.e. groter is dan zijn hoop), hij zou kunnen wanhopen aan de genade van Allaah, dan dient hij dit tegen te werken en (dit) te vervangen door hoop. En indien hij vreest, dat indien zijn hoop (rajaa-) overheerst, hij zich veilig zou kunnen voelen voor de plan van Allaah, dan dient hij dit tegen te werken en de vrees te laten overheersen. En in werkelijkheid, is de mens de dokter van zijn eigen nafs (ziel), zolang zijn hart leeft. Maar wat degene betreft wiens hart dood is, degene die zijn hart niet behandelt en niet kijkt naar de staat van zijn hart, dan is deze zaak voor hem niet belangrijk.

Fataawaa arkaan al-Islaam, vraag 22 ( blz 58 ) - li fadielati sh-Shaykh Muhammad bin Saalih al-'Uthaymien

Arrow [http://sincerehearts.nl/boeken/FataawaaArkaanAlIslaamUthaymien.pdf]
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts