Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Het verkorten van de gebeden wanneer men halverwege de reis besluit om terug te keren naar huis

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Salaah (het Gebed) Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Het verkorten van de gebeden wanneer men halverwege de reis besluit om terug te keren naar huis -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Di Aug 08, 2017 12:35 pm
Ibn Qudaamah heeft gezegd:

Indien hij op weg ging met de intentie van het reizen van een grote afstand en hij zijn gebeden (onderweg) verkortte, maar hij (daarna) besloot om terug te keren (naar huis), dan zijn de gebeden die hij al had verricht geldig. Echter dient hij zijn gebeden niet te verkorten op zijn terugreis, tenzij de afstand die hij zal reizen (op zijn terugreis) zodanig is, dat het voor hem toegestaan is om zijn gebeden te verkorten [1]. Dit was overgeleverd door Ahmad.

[Al-Mughni (3/110)]


[Noot: Indien een persoon besluit naar een andere stad te reizen en hij vervolgens besluit om terug te keren naar zijn eigen stad, dan is een van de volgende twee situaties van toepassing op hem:

(1) De afstand vanaf de plek waar hij besloot terug te gaan naar zijn eigen stad is op z’n minst gelijk aan de afstand waarbij het toegestaan is om de gebeden te verkorten. In dat geval mag hij gebruik maken van de concessies die er zijn tijdens het reizen (van bepaalde afstanden) wanneer hij terugreist, totdat hij zijn stad bereikt.

(2) De afstand vanaf de plek waar hij besloot terug te gaan naar zijn eigen stad is niet gelijk aan de afstand waarbij het toegestaan is om gebruik te maken van de concessies. In dat geval, kan hij geen gebruik maken van de concessies tijdens zijn terugreis, omdat hij op de terugweg is begonnen aan een nieuwe reis. Dus hij kan zijn gebeden niet verkorten, tenzij de afstand gelijk is aan de afstand waarbij het toegestaan is om de gebeden te verkorten.

Dit is de mening van de bekende madhaahib (rechtsscholen) van de vier bekende geleerden]

[1] http://sincerehearts.nl/FB/viewtopic.php?t=87

Arrow

قال ابن قدامة : " فَلَوْ خَرَجَ يَقْصِدُ سَفَرًا بَعِيدًا ، فَقَصَرَ الصَّلَاةَ ، ثُمَّ بَدَا لَهُ فَرَجَعَ ، كَانَ مَا صَلَّاهُ مَاضِيًا صَحِيحًا ، وَلَا يَقْصُرُ فِي رُجُوعِهِ ، إلَّا أَنْ تَكُونَ مَسَافَةُ الرُّجُوعِ مُبِيحَةً بِنَفْسِهَا ،
نَصَّ أَحْمَدُ عَلَى هَذَا انتهى من المغني 3/110
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Salaah (het Gebed) Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts