Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Uitspraak over het gebruik van de woorden “als” of “als alleen (dit en dat was gebeurd)” (Fatwanr. 27)

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloof in de goddelijke Wil en Bepalingen Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Uitspraak over het gebruik van de woorden “als” of “als alleen (dit en dat was gebeurd)” (Fatwanr. 27) -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Vr Aug 31, 2007 1:19 pm
Alles wat Allaah en Zijn Boodschapper hebben gezegd is de waarheid. Het woord “als” of “als alleen” wordt gebruikt op twee manieren:

1. Om verdriet over het verleden uit te drukken en leed over datgene wat is verordend (wat vaststaat). Dit is niet toegestaan, zoals Allaah zegt (interpretatie van de betekenis):

“O jullie die geloven! Weest niet als degenen die ongelovig zijn en (die) over hun broeders zeggen wanneer zij over de aarde reizen of in strijd verwikkeld zijn: ‘Wanneer zij bij ons gebleven waren, zouden zij niet gestorven of gedood zijn.’ Opdat Allaah dat tot (een bron van) wroeging in hun harten maakt.” [Âli ‘Imrân 3:156]

Dit is wat de Profeet verbood toen hij zei, “Als er iets met je gebeurt, zeg dan niet, ‘Als ik alleen dit en dat had gedaan, dan zou dit en dat gebeurd zijn.’ Zeg in plaats daarvan, ‘Qaddar Allaah wa maa sha’a kaan’ (De verordening (bepaling) van Allaah en wat Hij wil gebeurt), omdat ‘als alleen (dit en dat was gebeurd)’ de deur opent voor de Shaytaan”, dus het maakt je kwetsbaar voor verdriet (pijn) en angst, wat schadelijk is voor jou en geen enkel voordeel heeft. Weet dat wat jou ook treft (overkomt), je het niet had kunnen ontwijken, en wat jou niet overkomt, je er niet voor had kunnen zorgen dat het zou gebeuren, zoals Allaah zegt (interpretatie van de betekenis):

“Er is niemand die een ramp overkomt, of deze gebeurt met het verlof van Allaah. En wie in Allaah gelooft: Hij zal diens hart leiden. [at Taghâboen 64:11]

Ze zeiden, dit is een man die wordt getroffen door rampspoed, maar hij weet dat het van Allaah komt, daarom accepteert hij het en onderwerpt hij zich.

2. Wanneer het woordje “als” gebruikt wordt om heilzame (nuttige) kennis bekend te maken, zoals de aayah (interpretatie van de betekenis):

“Als er (andere) goden dan Allaah in (de hemelen en de aarde) zouden zijn, dan zou zij (de hemelen en de aarde) zeker vergaan” [al Anbiyâ 21:22]

Het tweede soort wordt gebruikt om liefde voor goedheid uit te drukken, zoals het zeggen van, “Als ik had wat die en die had, dan zou ik doen wat hij doet.” Het zeggen van zulke dingen is toegestaan.

De hadeeth van de Profeet , “Als hij [Moesa] (‘Alayhie s-Salaam) alleen geduld had gehad, zodat Allaah ons meer zou hebben verteld over wat er was gebeurd tussen hen” is van dit type, alsook de aayah (interpretatie van de betekenis):

“Zij wensen dat jij toegeeflijk (meegaand) (in het geloof) zal worden, dan zullen zij (ook) toegeeflijk worden.” [al Qalam 68:9]

Onze Profeet had gewenst dat Allaah ons meer zou hebben verteld over hun [Moesa en al-Khidr] verhaal, en hij vermeldde dit om zijn liefde voor geduld te tonen en de resultaten die daaruit voortkomen, en de voordelen die het met zich mee kan brengen. Er was geen sprake van angst, leed (verdriet) of nalatigheid in het hebben van geduld betreffende datgene wat is verordend (bepaald).

En Allaah weet het het best.

Majmoe’ al-Fataawaa al-Kabier door Ibn Taymiyah, 1023-9


Laatst aangepast door sazm op Do Jun 18, 2009 12:41 am; in totaal 3 keer bewerkt
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloof in de goddelijke Wil en Bepalingen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts