Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Dient de reiziger te vasten gedurende de maand ramadaan?

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Dient de reiziger te vasten gedurende de maand ramadaan? -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Do Jun 26, 2014 3:07 pm
Vraag. Wat is de regelgeving omtrent het vasten van de reiziger, ermee rekening houdend, dat het vandaag de dag niet moeilijk is voor de vastende persoon om te vasten, vanwege de beschikbaarheid van de moderne vormen van transport?

Antwoord. De reiziger mag vasten en hij mag zijn vasten verbreken, volgens de Woorden van Allaah, de Allerhoogste:

... maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om te vasten) ... [2:185]

De metgezellen (radiyallaahu 'anhum)gingen op reis met de Profeet (sallallaahu 'alayhi wassallam) en sommigen van hen vastten en anderen niet, en (m.a.w.) geen van hen (i.e. de groepen) berispte de ander.

En de profeet vastte wanneer hij reisde; Aboe Dardaa-, moge Allaah tevreden zijn met hem, zei: "Wij waren met de Profeet (sallallaahu 'alayhi wassallam) op reis en het was extreem heet. En niemand van ons vastte, behalve de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wassallam) en 'Abdullaah bin Rawaahah." [Al-Bukhaari, Kitaab as-Sawm, hoofdstuk 35 (1945); Muslim, Kitaab as-Siyaam (1122)]

Het grondbeginsel aangaande de reiziger is, dat hij mag kiezen tussen vasten of het verbreken van zijn vasten (al-Iftaar). Echter, indien het vasten niet moeilijk is voor hem, dan is dat (i.e. het vasten) beter, omdat hier drie voordelen aan vastzitten:

    1. Het volgen van het voorbeeld van de Boodschapper van Allaah (sallallaahu 'alayhi wassallam).

    2. Het gemak; het gemak van het vasten voor een persoon; omdat wanneer de mens vast met andere mensen, dat gemakkelijker is voor hem.

    3. De snelle (direkte) vervulling van zijn verplichtingen.


Dus indien het moeilijk is voor een persoon om te vasten, dan zou hij niet moeten vasten, en het is niet van al-Birr (de rechtschapenheid, vroomheid) om te vasten op reis in zulke omstandigheden. Omdat de Boodschapper (sallallaahu 'alayhi wassallam) een man zag die werd beschaduwd terwijl de mensen zich om hem heen verzamelden, en hij zei: maa haadhaa? - "Wat is dit?" Zij zeiden: "Hij is aan het vasten." Hij zei: laysa mina l-birri s-siyaamu fie s-safar - "Het is niet van al-Birr (rechtschapenheid, vroomheid) om te vasten terwijl men op reis is." [al-Bukhaari, Kitaab as-Sawm (1946); Muslim, Kitaab as-Siyaam (1115)]

Deze algemene regel is van toepassing op eenieder die in een zelfde soort situatie zit als de man voor wie het moeilijk was om te vasten.

Hierop baserend, zeggen we: het reizen is vandaag de dag gemakkelijk - zoals de vragensteller zei - het is in de meeste gevallen niet moeilijk om te vasten [terwijl men op reis is], dus indien het niet moeilijk is om te vasten [terwijl men op reis is], dan is het beter om te vasten.

Fataawaa arkaan al-Islaam, vraag 404 (blz 462) - li fadielati sh-Shaykh Muhammad bin Saalih al-'Uthaymien

Arrow [http://sincerehearts.nl/boeken/FataawaaArkaanAlIslaamUthaymien.pdf]
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts