Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Voor welk type Kufr (ongeloof) kan de dader geëxcuseerd worden vanwege onwetendheid?

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Voor welk type Kufr (ongeloof) kan de dader geëxcuseerd worden vanwege onwetendheid? -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Wo Okt 17, 2018 11:08 am
Vraag:

Voor welk type Kufr (ongeloof) kan de dader geëxcuseerd worden vanwege onwetendheid?

Antwoord:

Allaah zegt in Zijn boek (in vertaling):

Wie Leiding volgt, volgt waarlijk de Leiding voor zichzelf, en wie dwaalt, dwaalt waarlijk tegen zichzelf en niemand kan de zonde van iemand anders dragen. En Wij bestraffen niet voordat Wij een Boodschapper hebben gestuurd. [Soerah al-Israa- 17:15]

Het is dus van de complete rechtvaardigheid van Allaah, dat Hij niemand bestraft, behalve nadat het bewijs voor hem is gevestigd (i.e. het bewijs tot hem is gekomen).

En Allaah zegt (in vertaling):

Zeg (O Mohammad): "... en deze Koran is aan mij geopenbaard om daarmee jullie te vermanen (waarschuwen) en een ieder die erdoor bereikt wordt ..." [Soerah al-An'aam 6:19]

Dus wie de Koran bereikt heeft, dan is Allaah Zijn bewijs gevestigd voor hem. Echter kan er onwetendheid zijn aangaande bepaalde Tafaasil (details) van zaken en het fijne ervan en in al-Masaa-il al-Gafiyyah (onduidelijke/moeilijke zaken). Met betrekking tot dit zou de dienaar geexcuseerd kunnen worden.

En degene die in ash-Shirk (afgoderij) vervalt (wat behoort tot al-Masaa-il adh-Dhaahirah, de duidelijke zaken), zou geëxcuseerd kunnen worden in het hiernamaals, maar wat de Dunyaa (i.e. in dit leven) betreft, dan wordt hij onderworpen aan de oordelen van de Dunyaa. Wie dus iets of iemand anders aanbidt dan Allaah, offert voor anderen dan Allaah, Istighaathah doet bij anderen dan Allaah (i.e. anderen aanroept in tijden van nood), de Tawaaf verricht om de graven van de Awliyaa (de vromen), denkende (i.e. gelovende) dat zij hem kunnen baten en het kwaad van hem kunnen wegnemen, dan is dit een daad van Kufr (akbar) (groot ongeloof) en is degene die dat verricht een Mushrik (afgodendienaar). Echter ligt de zaak van het hiernamaals bij Allaah, want Allaah weet van zijn toestand en het resultaat, en Hij is tot alles in staat. Echter behandelen we hem in de Dunyaa als een Kaafir (ongelovige). Wat het hiernamaals betreft, dan ligt de zaak bij Allaah, aangezien Allaah ons (toestand) het beste kent.

Ash-Shaykh 'Abdul'aziez Aal ash-Shaykh

http://alifta.org/Fatawa/fatawaDetails.aspx?languagename=ar&BookID=6&View=Page&PageNo=1&PageID=805
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts