Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Een niet-moslim die de Shahaadah (geloofsgetuigenis) uitspreekt op zijn sterfbed en een 'moslim' die Shirk (afgoderij) pleegt en de Shahaadah uitspreekt op zijn sterfbed

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Een niet-moslim die de Shahaadah (geloofsgetuigenis) uitspreekt op zijn sterfbed en een 'moslim' die Shirk (afgoderij) pleegt en de Shahaadah uitspreekt op zijn sterfbed -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Do Nov 01, 2018 10:30 am
Vraag:

Wat is de regelgeving betreffende een Kaafir (niet-moslim) die "laa ilaaha illallaah, muhammadun rasoelullaah" (de twee getuigenissen) [1] uitspreekt op zijn ziektebed (in het ziekenhuis) en vervolgens sterft? Beschouwen wij hem als moslim of niet?

Antwoord:

Degene die de Shahaadatayn (twee getuigenissen) uitspreekt voordat de ziel de keel bereikt en het niet had uitgesproken toen hij gezond was en verschillende daden van Shirk akbar (grote vorm van afgoderij) verrichtte - wordt beschouwd als moslim en dient de behandeling te krijgen van de moslims. Zo dient men hem te wassen, (het dodengebed) over hem te bidden, hem (op de voorgeschreven manier) te begraven en doet men Du'aa (smeekbeden) voor hem bij Allaah voor vergiffenis en barmhartigheid. De profeet heeft gezegd (in vertaling):

"Voorwaar, Allaah accepteert het berouw van de dienaar, zolang het doodsgerochel zijn keel niet heeft bereikt." [Ahmad, at-Tirmidhie, en anderen]

En toen zijn oom Aboe Taalib op het sterfbed lag, spoorde de boodschapper van Allaah hem aan om de Shahaadah uit te spreken, echter weigerde hij het uit te spreken, zoals is overgeleverd in as-Sahieh. Het is ook overgeleverd in as-Sahieh, dat de profeet een Joodse zieke jongen bezocht en hem aanspoorde om de Islaam te omarmen. De jongen omarmde de Islaam en de profeet zei, "Geprezen zij Allaah, Die hem via mij gered heeft van het Vuur".

Wat degene betreft, die de Shahaadatayn uitspreekt terwijl hij gezond is en (daarnaast) anderen naast Allaah aanbidt (wat Shirk akbar is), zoals het vragen van de doden om hulp, het doen van an-Nadhr (i.e. het afleggen van geloften bij hen) en het slachten voor hen - dan wordt diegene niet beschouwd als moslim wanneer hij enkel de Shahaadatayn (twee getuigenissen) uitspreekt op zijn sterfbed - behalve als diegene Tawbah verricht (i.e. zich berouwvol wendt tot Allaah) van zijn voorgaande daden van Shirk.

Het permanente Comite van geleerden.
[Shaykh 'Abdul-'Aziez bin Baaz, Shaykh 'Abdul-'Aziez Aal ash-Shaykh, Shaykh Saalih al-Fawzaan, Shaykh Bakr aboe Zayd]


http://alifta.net/
الفتوى رقم 19603

---
[1] Dat niets en niemand het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allaah, en dat Mohammad (sallallaahu 'alayhi wassallam) de boodschapper van Allaah is.
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> Geloofsleer: Algemeen Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts