Shaykh Ibn ‘Uthaymien heeft gezegd:
Indien er een wond is op een deel van het lichaam wat gewassen dient te worden (tijdens de wudoe of ghusl), dan zijn er een aantal scenario’s:
1. Het is niet bedekt (met gips, verband, pleisters of andere bedekkingen) en het zal geen schade ondervinden wanneer het gewassen wordt. In dit geval dient het (verplicht) gewassen te worden indien het zich op een plek bevindt wat gewassen dient te worden.
2. Het is niet bedekt, maar zal schade ondervinden wanneer het gewassen wordt, maar niet wanneer er over geveegd wordt. In dit geval dient hij het (verplicht) te vegen ipv het te wassen.
3. Het is niet bedekt, maar zal schade ondervinden indien het gewassen wordt en wanneer er over geveegd wordt. In dit geval zou hij ervoor de tayammum moeten verrichten. [1]
4. Het is wel bedekt met een pleister of iets dergelijks van hetgeen nodig is. In dat geval zou hij over deze bedekking moeten vegen en zal dat voldoende zijn in plaats van het te wassen en hoeft hij (ook) geen tayammum te verrichten.
Fataawaa Arkaan al-Islaam p. 234 – Shaykh Muhammad bin Saalih al-‘Uthaymien
[1] Noot vertaler: men dient in dit geval dus alles te wassen wat gewassen dient te worden tijdens de wudoe (of ghusl) en daarnaast de tayammum te verrichten vanwege het deel van het lichaam wat niet gewassen kan worden (de tayammum mag vóór of ná de wudoe verricht worden).
Zoals ook wordt gezegd in Zaad al-Mustaqni’: En wie gewond is geraakt, dient de tayammum te verrichten voor dat deel en de rest te wassen.
Met betrekking tot het verrichten van de tayammum, zie: http://sincerehearts.nl/FB/viewtopic.php?t=158
قال الشيخ ابن عثيمين رحمه الله
إذا وجد جرح في أعضاء الطهارة فله مراتب
المرتبة الأولى : أن يكون مكشوفا ولا يضره الغسل ، ففي هذه المرتبة يجب عليه غسله إذا كان في محل يغسل
المرتبة الثانية : أن يكون مكشوفا ويضره الغسل دون المسح ، ففي هذه المرتبة يجب عليه المسح دون الغسل
المرتبة الثالثة : أن يكون مكشوفا ويضره الغسل والمسح ، فهنا يتيمم له
المرتبة الرابعة : أن يكون مستورا بلزقة أو شبهها محتاج إليها ، وفي هذه المرتبة يمسح على هذا الساتر ، ويغنيه عن غسل العضو ولا يتيمم
فتاوى أركان الإسلام للشيخ ابن عثيمين ص 234
|
|
Site Admin
Geregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138
|