Sincerehearts.nl :: Fatwa bekijken - Wat is de ziekte die het toestaat voor een vastende persoon om zijn vasten te verbreken? (Fatwanr. 29)

De vertaalbronnen van iedere fatwa staan onder de fataawa.
De koranverzen en profetische overleveringen in de tekst zijn een vertaling van de werkelijke uitspraken.
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Nieuwe fatwa toevoegen
Stuk toevoegen
Wat is de ziekte die het toestaat voor een vastende persoon om zijn vasten te verbreken? (Fatwanr. 29) -
  Vorige fatwa :: Volgende fatwa
sazm BerichtGeplaatst: Do Sep 04, 2008 11:11 am
Fatwanr. 29

De meeste geleerden - inclusief de vier imaams - zijn van mening dat de zieke persoon zijn vasten gedurende de Ramadaan niet mag verbreken, tenzij de ziekte ernstig is.

Wat wordt bedoelt met ernstige ziekte is:

    1- De ziekte wordt erger door te vasten

    2- De genezing zal vertragen door te vasten

    3- Het vasten zal zorgen voor intense moeilijkheden, zelfs als het de ziekte niet erger maakt of de genezing vertraagt.

    4- De geleerden hebben ook degenen meegerekend die bang zijn dat zij ziek kunnen worden vanwege het vasten.


Ibn Qudaamah (moge Allaah hem genadig zijn) heeft gezegd in al-Mughni (4/403):

De soort ziekte waarbij het is toegestaan om het vasten te verbreken is intense ziekte, welke erger wordt door te vasten, of de angst dat de genezing zal worden vertraagd. Er werd gevraagd aan Imaam Ahmad: Wanneer kan de zieke persoon zijn vasten verbreken? Hij (Ahmad) zei, Wanneer hij niet in staat is om te vasten. De man vroeg, zoals (bij) koorts? Hij zei, wat voor ziekte is er erger dan koorts?

De gezonde persoon die bang is dat hij ziek zou kunnen worden als hij vast, is als de zieke persoon die vreest dat zijn ziekte erger zal worden; het is voor hen beiden toegestaan om hun vasten te verbreken, omdat het toegestaan is voor de zieke persoon om zijn vasten te verbreken vanwege de angst dat het vasten zijn ziekte erger kan maken en langer blijft voortduren, en de angst dat het vasten ziekte kan veroorzaken is daar gelijk aan.

Al-Nawawi heeft gezegd in al-Majmoo', 6/261:

De persoon die niet in staat is om te vasten vanwege een ziekte waarvan hij hoopt dat het weg zal gaan, is niet verplicht om te vasten... Dit geldt, als hij duidelijk moeilijkheden krijgt bij het vasten en (dit) is niet gebonden aan de voorwaarde dat hij een punt bereikt dat hij niet kan vasten. Onze metgezellen hebben gezegd: De toestemming om niet te vasten, is gebonden aan de voorwaarde dat het vasten, diegene moeilijkheden brengt die voor hem moeilijk te verdragen zijn."

Sommigen van de geleerden waren van mening dat het is toegestaan voor iedere zieke persoon om zijn vasten te verbreken, en dat het niet belangrijk is dat het vasten hen moeilijkheden brengt.

Dit is een vreemde mening welke was verworpen door de geleerden.

Al-Nawawi heeft gezegd:

Wat betreft de persoon die een beetje ziek is en niet duidelijk moeilijkheden heeft, voor hem is het niet toegestaan om zijn vasten te verbreken, en er is geen meningsverschil onder ons wat dat betreft.

Al-Majmoo', 6/261

Shaykh Ibn 'Uthaymeen heeft gezegd:

De zieke persoon die niet wordt aangetast door het vasten, zoals iemand die een lichte verkoudheid of lichte hoofdpijn heeft, of een beetje kiespijn etc., voor hem is het niet toegestaan om zijn vasten te verbreken. Hoewel sommige geleerden dat wel toestaan vanwege de vers (interpretatie van de betekenis):

"...maar wie ziek is..."

[al-Baqarah 2:185],

zeggen wij dat de regeling, die wordt genoemd in de vers, is verbonden aan een voorwaarde, (en) dat is wanneer het verbreken van het vasten hem zal bevrijden van moeilijkheden. Maar als het vasten geen invloed heeft op hem, dan is het voor hem niet toegestaan om zijn vasten te verbreken en moet hij vasten.

Al-Sharh al-Mumti', 6/352.


Laatst aangepast door sazm op Do Jun 18, 2009 12:44 am; in totaal 1 keer bewerkt
Site AdminGeregistreerd op: 09 Nov 2006
Berichten: 138

Profiel bekijkenStuur privébericht Reageren met citaat
Berichten van afgelopen:   
     Sincerehearts.nl Onderwerpen-index -> As-Siyaam (het Vasten) Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  


Er zullen inshaAllah met de tijd fatawa bijkomen.

Powered by phpBB
Changed -Jasidogdotcom template v.1.0.4- by Sazm

Sincere Hearts